Ivan Sivec: Prvi kranjski ropar 
Ivan Sivec: Prvi kranjski ropar

Naslovnica knjige Prvi kranjski ropar
PRVI KRANJSKI ROPAR je povest o razbojnikem ivljenju, udni enitvi in bridki smrti Aneta Koirja, imenovanega tudi Hudi Kljukec.

Rodil se je na Jami pri Kranju leta 1652, ivljenje pa si je vzel v ljubljanskem zaporu na Trani leta 1697. V letih 1670-1680 je bil vodja najveje tatinske in roparske tolpe na Kranjskem, Korokem in tajerskem, pozneje pa se je pokesal svojih grehov, se poroil z bogato nevesto, ki mu je rodila pet otrok ter postal celo zelo ugleden kmet in gostilniar ter dale naokrog znan padar.

Ilustracija iz knjige


/ odlomek iz povesti /


Tedaj je pred njim zrasla iz tal domaa hi. Bila je bleda kot zid, lepa pa kot angel. Ob njej pa hlapec Pepe. Ane je takoj ugotovil, da sta se morala nekje v bliini, verjetno na produ ob Savi, muckati, in ju prav zato ni bilo doma.

»Ne, ne, lepo vas prosim, ne zagite nam doma!« je zaklicala domaa hi na vso mo, skoila k Anetu in mu izbila baklo iz rok.

Hkrati se je pognal proti njemu tudi domai hlapec. Ane ni naredil ni drugega, kot da se je samo umaknil, in tako je hlapec z vso hitrostjo odletel po podu naprej in pristal v Savi.

»Malce je verjetno e mrzla, pa bo e …« se mu je po pristanku v vodi zareal Ane, pogledal Mlinarjevo hi v oi in … In vrgel v vodo tudi baklo. Proti mladi Mlinarici pa je zaklical: »Morda pa se e vidiva. Kako ti je e ime? Se mi zdi, da si Marinka?«

Dekle ga je seveda takoj spoznala. Bila sta samo dve leti narazen in nekdaj sta se vekrat sreala v cerkvi, tako v Smledniku kot tudi na romanju k Materi boji v Kranju. e kot otrok je bila sila brhka in ivahna, tako da so jo vsi radi pogledali. Bila pa je preve nedostopna, da bi Ane kdaj kaj bolj resno mislil nanjo.

»No, pa lahko no, mlinarjeva hi!« ji je zaklical ob odhodu. »Morda pa se e kaj sreava …«

»Bolje da ne!« mu je odvrnila ni kaj jezno. »Bi preve obogatela, e bi te pripeljala pred gosposko. Raje imprej izgini, da ti ne bo pozneje al.«

»Prekleti hudi!« je vpil iz vode hlapec Pepe. »Ti bom e vrnil!«

»Ti pa bodi kar tiho, da ne povem oe Mlinarju, kje sta bila nocoj.«

In e Aneta ni bilo ve.

Mlina tako niso pogali, izkupiek pa je bil v mejah priakovanja. Ane je prav ves denar oddal oetu Staremu ciganu in mu tudi predlagal, da ga on pazi.

»Jaz z denarjem nekako ne znam …« mu je priznal. »Kadar ga imam preve, bi ga razdelil kar vsem sirotam.«

Bolj ko denar je Anetu brnela po glavi Mlinarjeva Marinka. Da, tako dekle bi moral dobiti za eno, potem bi pa lahko drugae zaivel. Lepo, poteno, po domae. Ne pa tako kao, kot je Miranda.

Spostovani obiskovalci! Ce to knjigo poznate, Vas vljudno vabimo, da jo ocenite. Glasujete tako, da kliknete na oceno, ki se Vam zdi najprimernejsa.
Knjiga Prvi kranjski ropar je:
 Zelo priporočljiva
 87%Zelo priporocljiva: 87%Zelo priporocljiva: 87%
 Solidna
 8%Solidna: 8%Solidna: 8%
 Nekaj srednjega
 2%Nekaj srednjega: 2%Nekaj srednjega: 2%
 Še sprejemljiva
 2%Se sprejemljiva: 2%Se sprejemljiva: 2%
 Neužitna
 1%Neuzitna: 1%Neuzitna: 1%
Število glasov: 1040